Gatujuristerna fick Katarina Taikon-priset 2021!

I fredags, 1 oktober, tilldelades Gatujuristerna Katarina Taikon-priset 2021 för vårt arbete med att skydda och stärka mänskliga rättigheter i Stocholms stad! Större delen av Gatujuristernas styrelse deltog i prisceremonin, som ägde rum i Prinsens galleri i Stockholms stadshus.

Från vänster till höger: Angelica Ström (dotter till Katarina Taikon och medlem i juryn); Gatujuristernas representanter Oskar Eriksson, Emelie Skoghag, Melina Vounelakis, Elise Sohlberg, Celeste Sjölin (vice ordf.) och Olof Lundberg (ordf.); juryns ordförande Katarina Luhr (miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad och prisjuryns ordf.), samt Thomas Hammarberg (f.d. diplomat, EU-kommissionär för mänskliga rättigheter, FN-rådgivare, samt medlem i juryn).

Juryns motivering var som följer:

Föreningen värnar mänskliga rättigheter i praktiken och verkar med stort och brinnande engagemang för att vårt rättssamhälle ska gälla för precis alla. Genom att uppsöka platser, som är enkla att finna för personer i olika typer av utsatthet, såsom samlings- eller övernattningsplatser, tillgängliggör föreningen ett mycket kvalificerat juridiskt stöd för människor som annars kanske inte skulle söka den hjälp de är i behov av och har rätt till.
Gatujuristerna bidrar till att stärka människor som lever i extrem utsatthet och deras arbete är av stor betydelse för att dessa personers fri- och rättigheter ska respekteras.

Mingel vid prisceremonin (foto: Jennie Åkerlind)

Människor får inte sina rättigheter tillgodosedda, och där kan vi vara en hjälpande hand och se till att deras röster blir hörda.

Vår ordförande Olof Lundberg höll tacktal:

Stort tack juryn och stort tack Stockholm stad för den fina motiveringen och till priset. För oss på Gatujuristerna så betyder det här mycket och det är verkligen en stor ära att ha tilldelats det här priset.

Katarina Taikon, som bekant, kämpade för mänskliga rättigheter och slogs för en marginaliserad grupp.

Vi på Gatujuristerna går lite i hennes fotspår där, för vi kämpar också för människor som är marginaliserade och befinner sig i en utsatt situation. För oss ska inte storleken på plånboken vara avgörande för huruvida personen ska få sina rättigheter tillgodosedda eller inte. Det är därför som vi till stor del existerar som organisation, för att människor inte får sina rättigheter tillgodosedda, och där kan vi vara en hjälpande hand och se till att deras röster hörda blir hörda.

Det talas ibland om att vi lever i en narcissistisk tid och visst kan man argumentera för att Snövits styvmoders spegel har bytts ut mot Facebook och Instagram, där människors självbekräftelse aldrig verkar ta slut eller bli mättad. Det är lätt att bli cynisk; men vi får inte glömma att det finns en annan sida av myntet också, och det är civilsamhället. Jag har haft förmånen att åka ut till flera verksamheter och träffat många fantastiska människor som verkligen gör allt för att hjälpa sin nästa och för att försöka fylla dennes behov och det är därför som jag är så stolt över att Gatujuristerna är en del av den sidan, civilsamhället, och att jag lever i just denna tid med så många fantastiska hjärtan och så många inspirerande människor. Riktiga hjältar!

Det är lätt att bli cynisk; men vi får inte glömma att det finns en annan sida av myntet också, och det är civilsamhället.

Det är därför otroligt glädjande att Stockholm stad valde ut oss som mottagare av Karina Taikon priset, bland alla dessa fantastiska organisationer som finns i vår stad . Ett pris som ges ut till människorättsförsvarare och till de som stärker och skyddar de mänskliga rättigheterna i vår stad.

För det är ju det vi vill göra, precis som Katarina Taikon gjorde:
Stå upp för de mänskliga rättigheterna och försvara och skydda de som inte kan ta tillvara på sin rätt.

Så stort tack Stockholm stad för att ni sett och bekräftat vår gärning och allt det jobb som våra fantastiska rådgivare uträttar dagligen ute på anläggningarna, och till vår processgrupp som sitter uppe halva nätter och försöker vända på varenda sten och som vägrar kapitulera, så att våra medsystrar och bröder kan få den upprättelsen som de förtjänar. För i slutet av dagen så mår man bättre om man hjälpt sin nästa och sover desto bättre och det kan inga ”likes” i hela världen ersätta.

Så till sist låt oss alla gå i Katarina Taikons spår och stå upp för våra medmänniskors rättigheter, så kommer vår älskade stad bli ännu bättre att bo i för alla.

Stort tack!  

Gatujuristernas styrelse i blåsten utanför Stadshuset, på väg för att fira (foto: Celeste Sjölin)

Ny ansökningsperiod för våra rådgivnings- och processgrupper! Deadline 12 september

Nu har vi äntligen öppnat ansökningsperioden inför höstterminen 2021.

Inför höstterminen 2021 söker vi nya rådgivare till Gatujuristernas rådgivningsgrupper samt processgruppen. Vill du hjälpa samhällets utsatta samtidigt som du får chansen att öva upp dina juridiska kunskaper i praktiken? Då kanske detta är någonting för dig!

Rådgivningsgruppen

Gatujuristerna erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivning till socialt utsatta i Stockholmsområdet. För närvarande tillhandahåller Gatujuristerna veckovis rådgivning på tio anläggningar. Rådgivningen sker i grupp om 3-5 juriststudenter inklusive en gruppledare. Arbetet varierar men består ofta i att svara på juridiska frågor, granska ärenden och beslut, kontakta myndigheter och utarbeta överklaganden. De flesta ärenden rör socialrätt och hyresrätt.

Som rådgivare arbetar du ideellt, vid ett tillfälle i månaden på 2-3 timmar. Det finns även goda möjligheter att engagera sig utöver detta.

Nya rådgivare får gå en introduktionsutbildning. Under coronapandemin har utbildningen genomförts i digital form.

Din profil

Vi söker dig som studerar termin 3-9 på juristprogrammet. Du har ett engagemang för att hjälpa människor samtidigt som du vill öva upp dina praktiska juridiska kunskaper.

Då vår verksamhet bygger på gemensamt ansvar är pliktkänsla en egenskap vi förutsätter hos den som söker till oss. Vi utgår ifrån att du kommer ta uppdraget seriöst och vara närvarande under hela terminen. Kontinuitet är också något vi värdesätter. Det är därför meriterande om du har möjlighet att stanna flera terminer.

Du söker till en rådgivningsgrupp genom att fylla i formuläret nedan:

Ansökningsformulär till rådgivningsgruppen

 

Processgruppen

Som medlem av Gatujuristernas processgrupp lär du dig navigera rättssystemet och Myndighetssverige i praktiken, samtidigt som du får följa klienter och ärenden över längre tid. Du arbetar 3 timmar varannan vecka på plats på Equal Sthlm eller RSMH. Vi arbetar däremellan med att skriva inlagor och att ställa upp som ombud i muntliga förhandlingar i förvaltningsdomstol – eller andra förekommande uppgifter. 

På Equal/Qvinnoqraft har vi många klienter som lever med våld, missbruk och psykisk ohälsa, och ärenden rör ofta socialtjänstlagen. På RSMH har vi många klienter med funktionsnedsättningar och ärenden som rör goda män, förvaltare eller socialförsäkring. På RSMH sköts klientkontakten som regel via telefon. 

Du behöver ha en känsla av personligt ansvar för att försöka förbättra klientens situation. Vi utgår ifrån att du som ansöker tänker ta uppdraget seriöst och vara närvarande under hela terminen, och att du kommer att upprätthålla goda kommunikationer med både gruppledare, klienter, anläggningar och myndigheter.

Det finns tekniskt sett inga särskilda krav för processgruppens medlemmar utöver Gatujuristernas allmänna terminsgräns, men arbetet är på avancerad nivå både juridiskt och vad gäller personlig mognad. Om du är osäker – sök! Personliga egenskaper och engagemang är superviktigt.

Särskilt meriterande/prioriterat:

  • Initiativförmåga och samarbetsförmåga!
  • Tidigare arbete med Gatujuristerna.
  • Andra erfarenheter av arbete med målgruppen.
  • Andra erfarenheter av juridiskt arbete, framför allt processande, alternativt arbete på myndighet.
  • Att ha läst processrätt.
  • Att ha läst förvaltningsrätt- och förvaltningsprocessrätt – eller att man gör det under terminens gång.


Du söker till processgruppen genom att fylla i formuläret via följande länk:

Ansökningsformulär till processgruppen

 

Rekryteringsprocessen

Sista ansökningsdag till såväl rådgivningsgrupperna som processgruppen är 12 september kl. 24.00. Vi genomför inga intervjuer. Därför är det viktig att din ansökan är genomarbetad, koncentrerad och informativ.

Du kommer kort tid efter eventuell antagning att utbildas och bli placerad antingen i en rådgivningsgrupp eller i processgruppen, så var beredd! Preliminär terminsstart är slutet av september. 

Eventuella frågor skickas till: gatujuristerna@gmail.com

Vi ser fram emot din ansökan!

Styrelsen, Gatujuristerna

Sista rycket innan sommaren!

Den här veckan, 31 maj-4 juni, är för flera av våra anläggningar den sista Gatujuristveckan på terminen. Nästa vecka finns fortfarande en chans att träffa oss på Hjorthagen, Hornstull, Akutboendet, Halvvägshuset, Husby samt i Rinkeby, sedan tar vi semester.

Det har varit en händelserik vår, med ny organisationsform, många spännande nya samarbeten – och väldigt många nya fantastiska gatujurister! Vi ser fram emot en trevlig ”kickout”-picknick på behörigt avstånd den 8 juni, följt av en välförtjänt paus tills höstterminen.

Allt gott,
Styrelsen

Gatujuristerna blir ideell förening!

Under vintern tog ledningsgruppen beslut om att nu, efter sexton år som löst sammansatt organisation av studenter som kommer och går, ska Gatujuristerna bli en registrerad ideell förening.

Sagt och gjort – onsdag kväll tog vi fram pennorna och skissade ihop lite stadgar, skrev under lite papper, och skickade in en ansökan till Skatteverket. Nu är det bara att vänta!

Anledningen till att vi vill vara registrerade som ideell förening är å ena sidan praktisk; vi vill ha ett organisationsnummer, skaffa ett bankkonto att ha föreningens kassa på, och öppna upp för möjligheten att söka projektbidrag när vi får idéer som kräver lite resurser. Å andra sidan handlar det om att skapa ett ramverk för kontinuitet.

Det praktiska och kontinuiteten hör ihop. Vi har exempelvis behövt bygga upp en helt ny hemsida nyligen, eftersom den gamla domänen ägs av en tidigare medlem, som tagit examen och försvunnit ut ur organisationen. Om Gatujuristerna är en juridisk person med förmåga att äga saker, behöver det inte hända igen. Utöver sådana praktiska hänsyn, tror vi att behovet av kontinuerlig dokumentation och bokföring i en registrerad förening kommer att underlätta för våra efterföljare. Det finns mycket vi inte vet om de samarbeten som har funnits genom åren, varför de avbrutits, eller vilka projekt Gatujuristerna har drivit. Ibland vill också andra, exempelvis våra samarbetspartners, se våra verksamhetsberättelser – och varje gång måste vi berätta att tyvärr, det finns inga.

Föreningsbildandet är en viktig komponent i det omfattande förändringsarbete vi håller på med, och nu håller vi tummarna för att planerna går i lås!

Glad påsk från oss i Gatujuristernas ledningsgrupp styrelse!
Olof, Celeste, Yohanna, Elise, Melina, Oskar, Anujin och Alma

Bonusrekryteringen avslutad

Vår bonusrekrytering gick bortom alla förväntningar! Vi har nu under pågående termin kunnat starta upp på ytterligare två anläggningar; Medborgarkontoret Rinkeby och Medborgarkontoret Husby. Anläggningsansvariga blir Yohanna Burman (Rinkeby) och Alma Blücher (Husby).

Vi fick många väldigt bra ansökningar och har tyvärr inte kunnat ta in alla. Ansökningarna har dessutom fortsatt att trilla in ända tills nu, vilket är helt fantastiskt. Vi uppmanar alla som inte kom in den här gången att hålla ett öka på våra kanaler för att kunna söka i tid när det blir dags för höstens rekryteringsrunda!

Allt gott,
Gatujuristernas ledningsgrupp
(Alma, Anujin, Celeste, Elise, Melina, Olof, Oskar och Yohanna)

Bonusrekrytering VT21!

Vi söker nu ännu fler rådgivare till Gatujuristerna inför vårterminen 2021. Vill du hjälpa samhällets utsatta samtidigt som du får chansen att öva upp dina juridiska kunskaper i praktiken? Då kanske detta är någonting för dig!

Tjänsten
Gatujuristerna erbjuder kostnadsfri juridisk rådgivning till socialt utsatta i
Stockholmsområdet. För närvarande tillhandahåller Gatujuristerna veckovis
rådgivning på tio anläggningar. Rådgivningen sker i grupper om 3-5 juriststudenter inklusive en gruppledare. Arbetet varierar men består ofta i att svara på juridiska frågor, granska ärenden och beslut, kontakta myndigheter och utarbeta överklaganden. De flesta ärenden rör socialrätt och hyresrätt.

Som rådgivare arbetar du ideellt, vid ett tillfälle i månaden på 2-3 timmar. Det finns även goda möjligheter att engagera sig utöver detta.


Nya rådgivare får genomgå en introduktionsutbildning. Under coronapandemin har utbildningen genomförts i digital form.

Din profil
Vi söker dig som studerar termin 3-9 på juristprogrammet. Du har ett engagemang
för att hjälpa människor samtidigt som du vill öva upp dina praktiska juridiska
kunskaper.

I ditt personliga brev bör du: beskriva dig själv, hur du kommit i kontakt med oss samt vad du tror att du kan bidra med som rådgivare. Berätta vad du har gjort tidigare som du tror kan vara en tillgång i rollen som rådgivare i Gatujuristernas verksamhet. Beskriv ditt sociala engagemang, dina intressen samt andra relevanta erfarenheter.

Då vår verksamhet bygger på gemensamt ansvar är pliktkänsla en egenskap vi förutsätter hos den som söker till oss. Vi utgår ifrån att du kommer ta uppdraget seriöst och vara närvarande under hela terminen. Kontinuitet är också något vi värdesätter. Det är därför meriterande om du har möjlighet att stanna flera terminer.

Formalia
Det personliga brevet bör högst vara en A4-sida med sedvanliga inställningar för textstorlek, radavstånd och marginaler. Vi är inte intresserade av ditt CV eller dina betyg. Ange vilken termin du läser, ditt namn, telefonnummer och e-postadress, samt eventuella språkkunskaper du besitter utöver svenska och engelska. Döp ditt personliga brev enligt formeln ”NamnEfternamnTermin.pdf” så att vi enkelt kan hantera din ansökan.

Rekryteringsprocessen
Rekryteringen sker fortlöpande fram till fredag den 12 mars kl. 24.00.

Vi genomför inga intervjuer. Därför är det viktig att din ansökan är genomarbetad, koncentrerad och informativ.


Du kommer kort tid efter eventuell antagning att utbildas, bli placerad i en
rådgivningsgrupp och utskickad på rådgivning, så var beredd!

Ansökan och eventuella frågor skickas till: gatujuristerna@gmail.com


Vi ser fram emot din ansökan!
Ledningsgruppen, Gatujuristerna

Expansion och uppstart

Det har varit en spännande och hektisk första vecka på vårsäsongen för oss på Gatujuristerna!

Vi har startat upp på fem ”gamla” och tre nya anläggningar. Samtidigt fortsätter önskemålen trilla in från andra verksamheter som vill att vi ska börja erbjuda rådgivning även hos dem.

Inför terminen har vi också, i samarbete med Equal och Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH) i Stockholm rekryterat en grupp mer erfarna juriststudenter som ska kunna ta mer invecklade och omfattande ärenden. Gruppen kallar vi processgruppen, och förberedelserna är i full gång för att arrangera en föreläsningsserie för att boosta gruppens kompetens inom allt ifrån process, retorik och problemlösning till socioekonomiska frågor och funktionsrätt.

I och med expansionen till fler anläggningar har vi också vuxit från 86 personer under höstterminen till 121 personer idag. Som tur är, fick vi exceptionellt många bra ansökningar. I onsdags hade vi introduktionsmöten för alla nya gruppledare, rådgivare och processare via Zoom. Det var härligt att äntligen få ansikten till alla mailkonversationer, och vi i ledningsgruppen känner oss riktigt taggade på att utforska nya territorier tillsammans!

I torsdags var vår ordförande Olof med på en paneldebatt i Juridiska föreningens regi, och pratade om vikten av ideellt arbete både för ens personliga och professionella utveckling, och hur fantastiskt det är att kunna använda sina juridiska kunskaper för att hjälpa andra människor på ett väldigt konkret sätt.

Nästa vecka fortsätter nyheterna! Processgruppen är inbjuden till en föreläsning med Equals Per Sternbeck på måndagen, inför gruppens första rådgivningstillfälle där på onsdagen. På fredag inleder vi sedan säsongens arbete på Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH). Mer info om processgruppen kommer så småningom.

Fortsättning följer!

Allt gott,
Gatujuristernas ledningsgrupp
(Olof, Yohanna, Anujin, Melina, Oskar, Elise och Celeste)

Gatujuristerna söker nya rådgivare inför VT21!

Nu har rekryteringen av nya rådgivare till Gatujuristerna startat inför vårterminen 2021. Vill du hjälpa samhällets utsatta samtidigt som du får chansen att öva upp dina juridiska kunskaper i praktiken? Då kanske detta är någonting för dig! Ansök via mail senast 26 januari.

Tjänsten

Gatujuristernas verksamhet består av rådgivningsgrupper och en processgrupp som ska startas upp VT21. För den som önskar och uppfyller kriterierna kan ansökan göras till båda dessa verksamheter. Som rådgivare arbetar du ideellt, vid ett tillfälle i månaden på två till tre timmar, med juridisk rådgivning till socialt utsatta i Stockholmsområdet. För närvarande tillhandahåller Gatujuristerna veckovis rådgivning på sex anläggningar. Rådgivningen sker i grupp om tre till fem juriststudenter inklusive en gruppledare med lite längre erfarenhet av Gatujuristernas arbete.

Arbetet varierar från klient till klient men består ofta i att svara på juridiska frågor, granska ärenden och beslut, kontakta myndigheter och utarbeta överklaganden. Känsliga och svåra ärenden slussar vi vidare till professionella jurister på våra partnerbyråer Advokatlaget, Asylbyrån och Glendor.

Under coronapandemin har rådgivningen genomförts i digital form på vissa anläggningar. Sannolikt kommer rådgivningen fortsättningsvis att ske i digital form åtminstone till viss del under VT21.

Nya rådgivare får gå en introduktionsutbildning och under terminerna arrangerar vi utbildningskvällar och studiebesök dit alla rådgivare är välkomna. Vi brukar även ha sociala aktiviteter i början och slutet av terminerna hos våra samarbetspartners Mannheimer Swartling och Hannes Snellman. Under pandemin har utbildningen genomförts i digital form. Studiebesöken och de sociala aktiviteterna har tyvärr blivit inställda. Vi hoppas på att kunna återuppta dessa så snart de allmänna råden tillåter.

Din profil

Rådgivning
Vi söker dig som studerar på juristprogrammet och som börjar termin tre och uppåt under VT21. Du har ett engagemang för att hjälpa människor samtidigt som du vill öva upp dina praktiska juridiska kunskaper.

I ditt personliga brev bör du beskriva dig själv, hur du kommit i kontakt med oss samt vad du tror att du kan bidra med som rådgivare. Berätta vad du har gjort tidigare (arbeten, ideella engagemang, fritidsaktiviteter etc.) som du tror kan vara en tillgång i rollen som rådgivare i Gatujuristernas verksamhet. Beskriv ditt sociala engagemang, dina intressen samt andra relevanta erfarenheter. Vid vissa anläggningar är språkkunskaper ett stort plus så behärskar du något annat språk än svenska eller engelska – uppge gärna det!

Då vår verksamhet bygger på gemensamt ansvar är pliktkänsla en egenskap vi förutsätter hos den som söker till oss och har du antagits utgår vi ifrån att du kommer ta uppdraget seriöst och vara närvarande under hela terminen. Kontinuitet är också något vi värdesätter så har du möjlighet att stanna flera terminer är det meriterande.

Processgruppen
Processgruppen är ett nytt samarbete mellan Gatujuristerna och Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH). Samarbetets syfte är:

  • att ge medlemmarna i RSMH ökad kunskap om juridiska spörsmål,
  • att informera medlemmarna om juridiska frågor knutet till funktionsnedsättningen och sociala problem,
  • att få underlag för att juridikstuderande ska kunna bistå med råd för att överklaga och ev. driva ärenden rättsligt för personer med psykisk ohälsa. Det kan bland annat vara ärenden inom socialtjänstens område.

För att söka till processgruppen vill vi helst att du har läst processrätten och har eller kommer att läsa förvaltningsrätten nu i vår. För SU-studerande är alltså det optimala att man söker om man ska läsa minst termin 6 under den kommande terminen. (På andra universitet där studieordningen är annorlunda kan det vara möjligt att söka till processgruppen tidigare under utbildningen.)

Det ovanstående är inga krav. Vi tar det dock i beaktning när vi tillsätter tjänsterna.

Formalia

Det personliga brevet bör högst vara en A4-sida med sedvanliga inställningar för textstorlek, radavstånd och marginaler och ska mailas till oss i PDF-format. Vi är inte intresserade av ditt CV eller dina betyg och sådana bilagor kommer därför lämnas helt utan avseende.

Ange vilken termin du börjar till våren, ditt fullständiga namn, telefonnummer och e-postadress. Döp ditt personliga brev till ”NamnEfternamnTermin.pdf” så att vi enkelt kan hantera din ansökan.

Rekryteringsprocessen

Sista ansökningsdag är tisdag 26 januari kl. 24.00 och din ansökan ska skickas till gatujuristerna@gmail.com.

Vi genomför inga intervjuer utan rekryteringen sker helt på handlingarna och därför är det viktig att ditt personliga brev är genomarbetat, koncentrerat och informativt.

Du kommer kort tid efter eventuell antagning att utbildas, bli placerad i en rådgivningsgrupp och utskickad på rådgivning, så var beredd.

Har du några frågor tveka inte att höra av dig till oss på vår e-postadress: gatujuristerna@gmail.com

Vi ser fram emot din ansökan!

Ledningsgruppen, Gatujuristerna